Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Νέο e-Book --- Εκπαιδευτική Ρομποτική.

Κυκλοφόρησε νέο e-Book με τίτλο:

Εκπαιδευτική Ρομποτική με τον μικροελεγκτή Arduino.

Ένας πρακτικός οδηγός κατασκευών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Για να το κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ σε ψηφιακή μορφή πατήστε ΕΔΩ.


 Λιγα λογια για το βιβλιο.


Το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αλλά και σε αρχάριους, χομπίστες, λάτρεις των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών κατασκευών. Η ελληνική βιβλιογραφία στο συγκεκριμένο αντικείμενο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (ιδιαίτερα αναφορικά με τον μικροελεγκτή Arduino) είναι ιδιαίτερα ελλιπής οπότε ο εμπλουτισμός της κρίνεται απαραίτητος. Δεν έχει σκοπό να εισάγει τον αναγνώστη στον Προγραμματισμό ή στη Βασική Ηλεκτροτεχνία, καθώς υπάρχουν αρκετά και αξιόλογα εγχειρίδια γι’ αυτό το σκοπό, αλλά φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να νιώσει την ικανοποίηση της ολοκλήρωσης και της λειτουργίας μιας κατασκευής. Οι κατασκευές οι οποίες παρουσιάζονται είναι από τη φύση τους διαθεματικές, οπότε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας πιθανόν να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια δασκάλων και καθηγητών οι οποίοι διδάσκουν αντικείμενα “STEM” (Science, Technology, Engineering and Mathematics), ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται για τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Ακόμη, χρήσιμο μπορεί να φανεί σε αυτούς που διδάσκουν στην Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση και συγκεκριμένα σε τομείς Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Μηχανολογίας, Πληροφορικής κ.α. και αντιμετωπίζουν αυτά τα πεδία με την απαιτούμενη πλέον διαθεματικότητα.

Το βιβλίο αποτελείται από δυο κεφάλαια και ένα παράρτημα. Στο πρώτο κεφάλαιο καταγράφονται όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, όπως το Arduino Uno, διάφορα περιφερειακά εξαρτήματα, αγωγοί κ.α. Παρουσιάζονται η λειτουργία, η συνδεσμολογία, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά καθώς και οι φωτογραφίες των πραγματικών υλικών. Επίσης, για κάθε υλικό υπάρχει ένας πίνακας με το ενδεικτικό κόστος αγοράς του από ένα ελληνικό κατάστημα (τιμή αγοράς με τους φόρους) και συγκριτικά το κόστος αγοράς από διαδικτυακά καταστήματα του εξωτερικού (τιμή αγοράς με τους φόρους και τα μεταφορικά). Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται πέντε ολοκληρωμένες κατασκευές. Σε καθεμία υπάρχει μια εισαγωγική ενότητα με μια συνοπτική παρουσίαση και φωτογραφίες από την πραγματική κατασκευή. Στη συνέχεια, στη δεύτερη ενότητα, που ονομάζεται ‘’Υλικά Κατασκευής’’, απαριθμούνται τα απαραίτητα για την κατασκευή υλικά σε έναν πίνακα. Στην τρίτη ενότητα, η οποία αναφέρεται ως ΄΄Περιγραφή Κατασκευής΄΄, δίνονται οδηγίες υλοποίησης του κυκλώματος βήμα προς βήμα (αυτές επιπλέον μπορούν να δοθούν στους μαθητές και ως φύλλο εργασίας). Η τέταρτη ενότητα, η οποία αναφέρεται ως ‘’Περιγραφή Λειτουργίας’’, περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή του κώδικα προγραμματισμού και μερικές παρατηρήσεις – προτάσεις αφενός για αλλαγές στις σταθερές και μεταβλητές που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της κατασκευής στις εκάστοτε συνθήκες, και αφετέρου για την καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των αυτοματισμών αυτών.

Τέλος, στην πέμπτη ενότητα υπάρχει παραπομπή για τον κώδικα του προγράμματος κάθε κατασκευής (ο οποίος παρατίθεται στο Παράρτημα και έχει σχόλια στα ελληνικά ώστε να είναι εύκολα κατανοητός). Ο κώδικας καθεμίας κατασκευής μπορεί να γραφεί με πολλούς τρόπους αλλά εδώ δίνεται μόνο ένας εύκολος τρόπος γραφής του διότι δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς λόγους. Φυσικά μπορεί να αποτυπωθεί με πιο πολύπλοκο ή συμπαγή τρόπο ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Οι κατασκευές αυτές πρέπει να υλοποιούνται πάντα υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου εκπαιδευτικού και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η παρουσίαση των κατασκευών έγινε με τη λογική του ΄΄πρωτοτύπου΄΄ και στην περίπτωση που θα ήθελε κάποιος αναγνώστης να προχωρήσει σε μόνιμες ολοκληρωμένες κατασκευές, απαιτούνται θήκες, διακόπτες, ασφάλειες, ασφαλειοθήκες κτλ. τα οποία είναι εύκολο να προμηθευτεί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.