Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

«Το διερευνητικό μοντέλο διδασκαλίας και η χρήση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού – Η χρησιμότητα των ψηφιακών βιβλιοθηκών στις ερευνητικές εργασίες (project)»



To 1o & 2o EΚΦΕ Ηρακλείου σε συνεργασία με το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής διοργανώσε
 ημερίδα κατάρτισης την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 11:00-13:00, με θέμα:

«Το διερευνητικό μοντέλο διδασκαλίας και η χρήση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού – Η χρησιμότητα των ψηφιακών βιβλιοθηκών στις ερευνητικές εργασίες (project



Η ημερίδα ραγματοποιηθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου (Πιτσουλάκη 24, 71307 Ηράκλειο) που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου.

Περιγραφή ημερίδας
Απευθύνωταν κυρίως στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν φυσικές επιστήμες αλλά σε και εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων που ενδιαφέροταν να πραγματοποιήσουν κάποιο project σχετικό με φυσικές επιστήμες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιαστηκε το διερευνητικό μοντέλο διδασκαλίας, ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που το ακολουθούν, ψηφιακές βιβλιοθήκες με πλούσιο εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, καθώς και εικονικά ή απομακρυσμένα εργαστήρια με τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν σειρά από πειράματα μέσα από τον υπολογιστή.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί  έιχαν την ευκαιρία να δουν πως μπορούν να οργανώσουν το δικό τους ψηφιακό υλικό, να δημιουργήσουν δραστηριότητες με βάση το διερευνητικό μοντέλο διδασκαλίας και να τις μοιραστούν με τους συναδέλφους τους μέσα από ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα οι θεματικοί άξονες της ημερίδας είναι οι εξής:
·      παραδείγματα ψηφιακών δραστηριοτήτων και σχετικού υλικού για τα projects που ακολουθούν το διερευνητικό μοντέλο διδασκαλίας.
·      οργάνωση ψηφιακού υλικού και δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με βάση το διερευνητικό μοντέλο διδασκαλίας.
·      αναζήτηση εκπαιδευτικού περιεχομένου και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέσα από ψηφιακές βιβλιοθήκες
·      χρήση εικονικών και απομακρυσμένων εργαστηρίων για τη διεξαγωγή πειραμάτων

Τέλος οι εκπαιδευτικοί έιχαν την ευκαιρία να μάθουν πως μπορούν να προωθήσουν τη δουλειά τους, παρουσιάζοντάς την σε εθνικά αλλά και Ευρωπαϊκά συνέδρια καθώς και πως μπορούν οι ψηφιακές βιβλιοθήκες και πλατφόρμες εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών εργαλείων να τους βοηθήσουν να διακριθούν σε διάφορες δράσεις όπως τα «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» και οι «Καλές Πρακτικές» του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης.

Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η  κα. Ελευθερία Τσουρλιδάκη
Τηλ. 210 81 76 790

Πρόγραμμα Ημερίδας
11:00 – 11:10
Εισαγωγή
11:10 – 11:30
Παρουσίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατάλληλων για project
11:30 – 12:10
Παρουσίαση του διερευνητικού μοντέλου διδασκαλίας και πρωτοβουλίες για τη προώθησή του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
12:10 – 12:30
Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες, τα εικονικά εργαστήρια  και η χρησιμότητά τους
12:30 – 13:00
Συζήτηση με τους συμμετέχοντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.